Reinigen van tegels

By 16 maart 2016Tips
Reinigen van tegels

Natuursteen tegels zijn niet alleen eindeloos mooi maar vooral ook duurzaam, maar zelfs een materiaal met een lange levensduur heeft onderhoud en verzorging nodig, hiervoor zijn met name de Moeller producten erg geschikt. Het oppervlak van natuursteen tegels is niet gesloten zoals het oppervlak van een spiegel, ook al ziet het menselijk oog dat niet, maar heeft een poreus oppervlak. Als u de marmeren tegels onder een hoge resolutie microscoop legt kunt u de capillaire kanaaltjes zien. Door deze poriën kunnen oliën en andere vloeistoffen doordringen in de steen. De meeste natuursteen tegels nemen dan ook deze vloeistoffen op zodat er vlekken kunnen ontstaan die men liever wil voorkomen. Om de natuurstenen vloer lang mooi te houden is impregneren en regelmatig onderhoud met Moeller impregneer- en reinigingsproducten noodzakelijk. Iedere soort steen heeft onderhoud nodig, het is dus zorg om voor de koop en het leggen van de tegels te informeren naar de verzorging en reiniging van uw soort natuursteen, dit kan zeer nuttig zijn.

Moeller biedt oplossingen rondom steensoorten

Ruwe, poreuze of sterk zuigende natuursteen tegels kunnen worden behandeld voor het voegen met een impregneer zodat de voegmiddelen niet in de steen kunnen doordringen en het wassen na het voegen ook gemakkelijk gaat. Wanneer de tegels buiten worden gelegd in het zand of het grind dan kunnen ze aan beide zijden worden voorzien van impregneermiddel zodat er een betere bescherming tegen vochtinwerking rondom ontstaat. Voor het impregneren moet de natuursteen tegel schoon en droog zijn. Na het leggen dan ook eerst alle verontreinigingen worden verwijderd. Als u niet zeker weet of de steen zuur- en base-bestendig is, moet u een neutraal reinigingsmiddel te gebruiken, zoals Moeller R 55. In gebieden waar zware vervuiling te verwachten is – zoals bij de ingang of de keuken – raden wij het impregneren van natuursteen zeker aan. Impregneren is het aanbrengen van een laagje vloeistof die in de capillaire kanaaltjes van de steen trekt en deze verzegeld tegen het indringen van andere vloeistoffen. Na het impregneren zijn de tegels voor enige jaren beschermd, afhankelijk van het gebruik en de invloeden van de omgeving. Achter het aanrecht of in het toilet zult u de behandeling eerder moeten herhalen dan onder de trap.

Impregneren verdiept de steen

U kunt kiezen tussen Moeller S45 neutrale kleur en de Moeller S42 kleur verdiepende impregneer producten voor natuursteen. Met de S42 lijkt de steen aan intensiteit te winnen en de structuren en aders te markeren. In vlammende stenen komen kleuren en structuren dus goed tot uiting. Maar ook zwarte stenen kunnen dus worden versterkt in hun uiterlijk. De lichte tinten worden vaak geïmpregneerde met S45 om hun neutrale kleur te behouden. Een impregneren na het leggen is altijd beter dan in de fabriek geïmpregneerd tegels. Een reden hiervoor is dat men niet meer kan kiezen welke soort van impregneer men gebruikt, daarnaast zijn deze producten uit de fabriek vaak universeel en is het lastig om bij het herhalen van de verzegeling een bijpassende impregneervloeistof te vinden. Zandsteen met een hoog poriënvolume mag best tweemaal worden geïmpregneerd, eerst met het impregneermiddel S32; dit is zeer vloeibaar en dringt diep door in de steen. Na 24 uur kan er opnieuw worden geïmpregneerd met S34. Deze combinatie van Moeller S32 en S34 biedt optimale bescherming.

Altijd het juiste verzorgingsproduct

Voor verdere onderhoudsbehandelingen adviseren wij de edelzeep dweilwater P24. De impregneer wordt door deze neutrale P24 niet aangetast. Voor marmeren badkamers is een speciale marmerreiniger beschikbaar, De Moeller R56. Deze reinigt het marmer, ook van kalkaanslag zonder het marmer aan te tasten. Met de juiste zorg en de Moeller producten uit de webshop van Sani-bouw zult u uw vloer generaties lang mooi houden. Omdat op alle verzorgingsproducten, van welke aard dan ook, de natuursteen anders kan reageren is het noodzakelijk om eerst een proefvlak te maken voor alle stoffen waarmee u de vloer wilt behandelen. Op deze manier kunt u ongewenste effecten uitsluiten tijdens het reinigen of behandelen.

Reinigen van keramische tegels

Bouwvuil/cementsluier van keramische wand- en vloertegels kunt U het beste verwijderen met R55 van Moeller. Voor onderhoud van  de vloertegels adviseren wij daarna Zep Dose Easy D3 Floor. Gebruik nooit groene zeep of allesreiniger! Zitten er geen vlekken op uw vloer dan volstaat een dweilbeurt met schoon warm water en water met een scheutje schoonmaakazijn mag ook.